Amanda Luchies (43 jaar en moeder van twee kinderen) is sinds april werkzaam in de nieuwe functie wijkverpleegkundige innovatie bij Zonnehuis Thuis. Ze heeft drie jaar bij Zonnehuisgroep Noord in Zuidhorn gewerkt op verschillende afdelingen (PG, revalidatie en de woonzorgappartementen) en 10 jaar bij andere thuiszorg organisaties.
De functie wijkverpleegkundige innovatie bij Zonnehuis Thuis sprak me direct aan. Ik ben nu twee maanden aan de slag, voornamelijk in Delfzijl, en heb het super naar mijn zin. 50% van mijn tijd werk ik in de zorg en de andere helft van de tijd ben ik bezig met innovatie. Dat maakt deze functie uniek en leuk: veranderingen door innovatie kan ik zelf ervaren en andersom zie ik veel aspecten van thuiszorg waar innovatie een bijdrage kan hebben. Innoveren is belangrijk. Door de vergrijzing zijn er meer ouderen die langer zelfstandig thuis wonen. De vraag naar (complexe) zorg neemt hierdoor toe. Het aantal mensen dat in de zorg werk neemt af, dus hier ligt een uitdaging.
Daarom moeten we goed zorgen voor de mensen die nu in de zorg werken en serieuze aandacht besteden aan het voorkomen van fysiek overbelasting. Zo dringen we het ziekteverzuim terug en houden we het werk ook aantrekkelijk.
Ergonomisch werken met de juiste hulpmiddelen is daarom één van mijn prioriteiten. Bijvoorbeeld het gebruik van de ‘doff en donner’ of de HelpSoq voor het aantrekken van steunkousen. De HelpSoq wordt intramuraal al ingezet, nu willen we dit hulpmiddel ook in de thuiszorg gaan gebruiken.
Hulpmiddelen zijn ook belangrijk om ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam thuis te kunnen laten wonen. Dit doen we vraaggericht: tijdens bezoeken vragen we of ze ergens tegen aanlopen. Soms zijn dit kleine dingen, bijvoorbeeld sokken aan doen. Hier is een eenvoudig hulpmiddel voor, waar cliënten zich echt mee geholpen voelen.
De inzet van de Medido (medicijndispenser) bij cliënten heeft nu volop onze aandacht.
Laatst is deze ingezet bij mevrouw Karsies-Knapper uit Delfzijl. Zij ziet nagenoeg niet en deed vroeger haar medicatie zelfstandig. Totdat de verpakking veranderde van een opgerolde vorm in een platte vorm en ze niet meer kon voelen waar het begin was van de baxterrol.
‘Mevrouw is tot haar grote vreugde met de Medido weer zelfredzaam met haar medicatie.’
Ze hoeft niet meer te wachten op de zorg in de ochtend en kan haar eigen gang gaan.
Meer weten over de voordelen van de Medido medicijndispenser, kijk nu dit filmpje.
De samenwerking met de collega’s is heel goed. Het is soms even zoeken omdat het een nieuwe functie is. We trekken veel samen op om bijvoorbeeld naar een complexe zorgvraag te kijken. Innovatie is ook een andere mindset: niet alleen naar de cliënt kijken, maar ook hoe een mantelzorger ontlast kan worden. De mantelzorger is vaak rand voorwaardelijk dat een cliënt nog thuis kan wonen.
Het contact met cliënten vind ik erg leuk. Omdat elke situatie anders is, vind ik het een uitdaging om met een creatieve blik naar het werk te kijken. Hoe kun je de cliënt de beste zorg verlenen? Ze wonen in hun eigen omgeving en je ziet de persoon zoals hij in het dagelijkse leven is.
Achter elke voordeur is er een unieke situatie, dat maakt het werk afwisselend. Op route werk je zelfstandig, maar je weet dat er een team met collega’s is, waar je altijd een beroep op kan doen.
Digitaal medicatie aftekenen
Het invoeren van het digitaal aftekenen van medicatie is een prioriteit. Het is sneller en veel minder foutgevoelig dan papieren aftekenlijsten. In Delfzijl-Noord zijn we bezig met de implementatie. En er wordt hard gewerkt om het digitaal aftekenen van medicatie bij alle teams te implementeren, onder andere door apothekers actief te benaderen. Ook zijn we in contact met Medimo om te kijken of bepaalde functies toegevoegd kunnen worden, bijvoorbeeld het bestellen van herhaalrecepten. Nu moeten we de apotheek bellen en dat kost gewoon tijd.
Doordat ik in deze functie tijd heb om met innovatie bezig te zijn, kunnen we dit soort projecten beter implementeren en de teams daarbij ondersteunen.
Smart glass voor wondzorg
Hier heb ik contact over met de Technologie en Zorg Academie. Voor wondzorg komen nu mensen van UMCG Topzorg apart langs bij cliënten. Het werken met de Smart glass, waarbij een wondverpleegkundige op afstand kan meekijken bespaart reistijd.
Nieuwe technologie bij dementie
Innovatie is belangrijk voor mensen met dementie, die ook steeds langer thuis wonen. De casemanagers dementie zijn hier al mee bezig. Bijvoorbeeld gps-trackers voor mensen met dementie die nog wel zelfstandig naar buiten gaan. Zo kun je volgen als mensen naar een winkel toe gaan, daarna ook weer naar huis toe komen.
Sensor technologie
We zien nu al dat met innovaties als de FreeStyle libre cliënten met diabetes redelijk zelfstandig kunnen blijven. Voor deze cliënten is het een uitkomst, want het ziekenhuis kan op afstand mee kijken hoe het met de cliënt gaat.
De FreeStyle Libre is een kleine, discrete sensor die op de achterkant van de bovenarm wordt gedragen en continu de glucoseconcentratie in de interstitiële vloeistof van het lichaam meet, dag en nacht.
Eén centrum voor hulpmiddelen
Er zijn er genoeg hulpmiddelen. Maar het is een zoektocht om uit te vinden waar je het kan verkrijgen en alles moet worden aangevraagd. Dit kost tijd. Eén centrum en website voor hulpmiddelen zou handig zijn.
Onze diensten
© Zonnehuisgroep Noord
Werken bij
Contact
Izarstraat 1, Zuidhorn
Postbus 75, 9800 AB Zuidhorn
Open in Google Maps